Wszystko o zmywarkach: informacje, opinie, opisy, recenzje, nowości, oceny, rankingi, zdjęcia...

> Co zmywarka ma w programie?

Co zmywarka ma w programie?

Zmywarki wyposażone są w szereg programów ułatwiających efektywne i ekonomiczne zmywanie. Zasadniczo w ofercie wszystkich producentów znajdziemy programy o podobnym profilu działania. I chociaż często różnią się one wyłącznie nazewnictwem, firmy lubią podkreślać, że ich program, rozwiązanie technologiczne, lub specjalna funkcja są unikalne, jedyne w swoim rodzaju i wyjątkowe. Niemniej kilka pomysłów na udogodnienie zmywania jest rzeczywiście specyficznych i godnych uwagi.

W naszym serwisie znajdą Państwo wyszczególnienie zarówno programów standardowych w ofercie poszczególnych marek, jak i dodatkowych funkcji, wartych zainteresowania przed potencjalnym zakupem. Przyjrzyjmy się pokrótce podstawowym programom zmywania, charakterystycznym dla większości zmywarek.

Program ECO – w tym programie można uzyskać największą efektywność zużycia wody i energii elektrycznej podczas zmywania średnio zabrudzonych naczyń stołowych oraz sztućców. Zużywając mniej wody i prądu program pozwala na większe oszczędności w budżecie domowym (Program ECO 50º – Electrolux, Program ECO 55 º – Bosch, Eco 50ºC – Amica).

Program zmywający dowolnie zabrudzone naczynia, sztućce, garnki i patelnie w wybranej temperaturze. Zmywarka rozpoznaje stopień zabrudzenia oraz ilość naczyń znajdujących się w koszach. Automatycznie reguluje temperaturę i ilość wody, a także zużycie energii oraz czas trwania programu. (AutoFlex od 45 º do 70 º – Electrolux., Auto 65-75°C, 45-65°C, 35-45°C – Bosch).

Program do zmywania dowolnych naczyń o różnym stopniu zabrudzenia. Wyższa temperatura i ciśnienie wody w dolnym koszu umożliwiają zmywanie bardzo zabrudzonych garnków lub patelni. Zmywanie następuje w temperaturze 50 º C – 70 ºC. Niższa temperatura i niższe ciśnienie wody w górnym koszu pozwalają na zmycie średnio zabrudzonych naczyń np. naczynia szklane (FlexiWash-Electrolux).

Program do zmywania naczyń, garnków i patelni bardzo zabrudzonych w wysokiej temperaturze. Program obejmuje fazę płukania w wysokiej temperaturze w celu zachowania większej higieny. Podczas płukania temperatura 70 ºC pozostaje co najmniej przez 10 minut (Intensive 70º – Electrolux). Amica oferuje w swoich modelach program o podobnym działaniu (Intensywny 65ºC) w tym programie przed zmywaniem zasadniczym odbywa się zmywanie wstępne. Natomiast płukanie następuje dwukrotnie, raz w zimnej a raz w gorącej wodzie. Program wykorzystując maksymalną temperaturę zmywania oraz zwiększoną dawkę detergentów i sprawia, że nawet przypalony tłuszcz znika bez śladu.

Szybkie zmywanie średnio zabrudzonych naczyń i sztućców. Zmywanie odbywa się w temperaturze oscylującej w granicach 60˚C, a cały proces trwa tylko 60 min (1 hour – Electrolux 55 ºC, Express 60ºC – Amica).

Skrócony do 30 minut program do zmywania świeżo zabrudzonych naczyń stołowych oraz sztućców. Program pozwala szybko uzyskać dobre efekty zmywania. Krótki cykl służący do zmywania lekko zabrudzonych naczyń sztućców z nieprzyschniętymi resztkami jedzenia. Idealnie nadaje się do zmywania podczas wydawania przyjęcia (Quick Plus 60 º – Electrolux, Skrócony 45°C – Bosch).

Program do mycia delikatnego szkła lekko lub średnio zabrudzonego w niskiej temperaturze. Za pomocą tego programu można zmywać również porcelanę lub kryształy (GlassCare — Electrolux 45 ºC, Delikatny 40ºC – Amica).

Płukanie, w niektórych modelach nazywane zmywaniem wstępnym. Służy do szybkiego płukania naczyń. W tym programie nie należy stosować detergentów. Program przeznaczony do płukania naczyń zimną wodą. Można go stosować przed zmywaniem zasadniczym mocno zabrudzonych naczyń z zaschniętymi resztkami jedzenia. Dzięki płukaniu zostaną one oczyszczone z resztek pokarmu. Wykorzystuje się go także, gdy naczynia będą zmywane za kilka dni, aby zapobiec zasychaniu zanieczyszczeń i powstawaniu nieprzyjemnych zapachów. Trwa krótko, około 10 minut (Rinse&Hold – Electrolux, Zmywanie wstępne – Bosch, Amica).

Przeczytaj więcej o zmywarkach: